Skip to main content

Láska, vzdor a smrt

SLOVÁCKÉ DIVADLO 25. 5. / 18.00 / 1 h 10 min Divadlo Reduta ŽÁNR: Tuzemské, Činohra, IDU showcase vstupenky

Možnost získání množstevní slevy -25 %.
Na vstupenky lze uplatnit běžné slevy NdB.
Sleva pro důchodce je 30 %.
Sleva pro ZTP a studenty činí 50 %.
Slevy se nesčítají.

Proslulý režisér, dramatik, skladatel, hudebník a teoretik umění Emil František Burian (1904–1959), zakladatel avantgardního divadla D 34 a průkopník sborové recitace s hudebně stylizovanou a výrazně rytmizovanou mluvou, nazvané voiceband, uplatňoval ve své inscenační tvorbě často nedramatické předlohy – blízko měl např. k lidové poezii. Ve svém „poetickém“ divadle zpracoval do výrazně zvukových i světelně obrazových inscenací např. Máchův Máj nebo montáž lidové poezie z Erbena, známou pod názvem Vojna. Právě ohlas na ni dal impuls Františku Halasovi a Vladimíru Holanovi k sestavení antologie lidové poezie Láska a smrt. Sbírka se později stala základem pro další jevištní montáž E. F. Buriana s názvem Láska, vzdor a smrt (1946). Tato lidová hra tvoří tematický oblouk od odvěké touhy mladých lidí všech dob po lásce, přes vzdor jako výraz hrdosti člověka před pokořením, až k odvážnému dialogu se smrtí jako se spravedlivým zrcadlem lidského svědomí; čímž se přibližuje ke známé středověké moralitě Everyman (Kdokoli). Napínavý milostný příběh provedený formou „syntetického divadla“, sdružujícího hudební, hereckou i výtvarnou složku, bude v regionu, ve kterém je tradice skutečně žitým odkazem, inscenován jako scénická montáž lidové poezie Emila Františka Buriana.

Hudební úprava a instrumentace: Josef Fojta

Hudební nastudování: Josef Fojta

Pěvecké nastudování: Petr Svozílek

Scéna: Juraj Poliak

Kostýmy: Katarína Holková

Dramaturgie: Miro Dacho

Světelný design: Tomáš Příkrý

Režie: Lukáš Brutovský

Účinkují: Pavlína Hejcmanová, Kateřina Michejdová, Klára Vojtková, Tereza Novotná, Jitka Hlaváčová, Natálie Rašín, Jiří Hejcman , Pavel Hromádka, Pavel Šupina, David Vaculík, Daniel Gajdoš, Martin Vrtáček

Aktéři proměny: Milada Špendlíková nebo Eva Gazárková, Vlastimil Kamrla nebo Vlastimil Skála nebo Jiří Krkoška

Kapela: Renata Smetková nebo Klára Šenkyříková (flétna), Marek Kotača nebo Zdeněk Marušák (klarinet, saxofon), Ondřej Moťka nebo Pavel Skopal ml. (trubka), Jakub Zívalík nebo Jaroslav Broža (trombon), Jan Laník nebo Josef Fojta (klávesy)