Skip to main content

Smrt divadlu! Portrét Huberta Krejčího

DSB 2023 V KOPRODUKCI ČESKÉ TELEVIZE ŽÁNR: ONLINE, DOKUMENT

Dramatik, režisér, mim, překladatel, specialista na pohybové techniky asijského divadla a pantomimy Hubert Krejčí (1944–2022) vystudoval činoherní režii na JAMU v Brně (1969–1974) u Miloše Hynšta a Bořivoje Srby. Mezi jeho spolužáky z ročníku patřili např. Nika Brettschneiderová, Bolek Polívka, Miroslav Donutil, Pavel Zedníček, Svatopluk Skopal a řada dalších osobností, které byly propojeny s hnutím malých scén v sedmdesátých a osmdesátých letech. Krejčí vedl od roku 1976 v Pardubicích a později v Praze soubor Yorickova pantomima. Současně spolupracoval jako režisér a dramatik s brněnským Divadlem na provázku (Hry a hříčky, 1982) a HaDivadlem (Úklady doktora Sakripantiho, 1984). Po listopadu 1989 spolupracoval s řadou dalších profesionálních českých a moravských scén, a především s režisérkou Evou Tálskou, Janem Antonínem Pitínským a Vladimírem Morávkem, kteří mj. inscenovali i jeho dramatické texty. Stál u zrodu brněnského Malého divadla kjógenu, které se zabývá interpretací tradičních japonských frašek. Jako dramatik vytvořil Krejčí řadu divadelních her, často inspirovaných absurdní groteskou, lidovým – jarmarečním divadlem, commedií dell´arte a asijským divadlem. V neposlední řadě velmi nesmlouvavým kritickým způsobem komentoval ve svých hrách a textech současnou podobu divadla i jeho tvůrce.

Dokumentem Smrt divadlu! Portrét Huberta Krejčího chceme navázat na loňskou úspěšnou koprodukci na dokumentu Smrti a sny Evy Tálské: portrét divadelní básnířky mezi festivalem Divadelní svět Brno a Českou televizí.

Pořad vznikl v koprodukci festivalu Divadelní svět Brno 2023 a České televize.

Režie: Robin Kvapil

Spolupráce na scénáři: Pavel Drábek a Tomáš Pavčík

Dramaturgie: Tomáš Pavčík

Účinkují: Miloš Štědroň, Jan Antonín Pitínský, Vladimír Morávek, Arnošt Goldflam, Vladimír Hulec, Martin Pšenička, Miroslav Krobot, Pavel Zedníček, Aleš Roleček, Jan Ferjenčík, Jan Špilar, Igor Dostálek, Tomáš Pavčík a Pavel Drábek